סוסים ומשחקי תפקידים

מאת: ניצן בר

 

סוסים הם חלק מהחיים שלנו כבר שנים רבות. הם עזרו לנו להגיע ממקום למקום במהירות. הם נתנו לנו אפשרות לעשות עבודות רציניות יותר. והם החברים הטובים ביותר של האדם כבר מאות רבות. איך הם משתלבים במשחקי תפקידים?! מה אנחנו יכולים להפיק משילוב רב יותר של סוסים במשחקי תפקידים?!

בכתבה הזאת ננסה גם לתת מילון מונחים קצר שיעזור לדבר "סוסית" ביותר קלות וגם לעזור לנו לעבוד עם הסוסים בעולם משחקי התפקידים.

 

טוב אז נתחיל עם קצת היסטוריה.

הסוס חי כבר אלפי שנים (לא סוס ספציפי, הגזע כמכלול) והיחסים שלו עם בני האדם התחילו לא בדיוק יפה. הסוס התחיל בתור מנה עיקרית אצל בני האדם. כן, כן אבות אבותינו היו לועסים סוסים. עד היום יש מסעדות שנותנות בשר סוסים. אומרים שזה טעים מאוד (אני אישית לא מסוגל לגעת בזה).

טוב יום אחד קם מישהו הסתכל על ארוחת הצהרים שלו. ואמר למה שאני לא אקשור אליו משהו?! וככה נוצר לו סוס המחרשה הראשון (אני יודע, זה קצת מעורפל). משם הדרך לעליה על הסוס הייתה קצרה מאוד, וכמו שאומרים כל השאר היסטוריה. הסוסים היו כלי חשוב מאוד במלחמות העולם עד לאמצע המאה 20 בערך, שבה נכנסו כלי הרכב הרגילים. חיל פרשים רכוב וטוב היה כמעט בלתי מנוצח.

 

טוב עכשיו אחרי שנתנו הקדמה קלה על ההיסטוריה הרחבה של הסוס אפשר להיכנס למה שמעניין אותנו - משחקי תפקידים וסוסים.

מניסיוני במשחקי תפקידים אני שם לב שבגלל שאנשים לא מבינים בסוסים, הם גם זונחים אותם בעולם המשחק ומתייחסים אליהם כמו לרכב מסע שיכול לסחוב X לרוץ Y ועולה Z וזהו בערך. אבל סוסים הם לא רכבים זה לא 'שים שמן, מים, דלק וסע." וכמובן על אותו משקל אין שני סוסים זהים. אז מה שאני עכשיו אנסה לעשות זה שני דברים,

ראשית לתת לכם קצת מידע בסיסי על סוסים, שנית להסביר לכם איך להשתמש בסוסים בעולם המערכה, בשביל להעשיר את העולם וההרפתקאות.

 

את אחד אני סוגר עם מילון מונחים שרשום בסוף הכתבה הזאת. תזכרו שזה מילון מונחים מאוד כללי ובו יש את המושגים הכללים ביותר שבמציאות של עולם סוסים (לא עולם טכנולוגי), כל אדם כמעט צריך לדעת אותם. כשאני אומר עולם סוסים אני מתכוון לעולמות פנטזיה, פוסט אפוקליפטים, היסטוריים ובקיצור כל עולם שהוא לא עולם טכנולוגי, או עולם שהטכנולוגיה בו היא לא מפותחת ולכן העולם עדיין תלוי בסוסים. צריך להבין שבעולמות האלה רוב המסחר, ההודעות והתנועה הייתה ע"י סוסים וספינות, אך כיוון שספינות הן לא נושא הכתבה אז נמשיך לדבר על סוסים.

 

עכשיו נפנה לדבר השני והמאוד מעניין, איך להשתמש בסוסים בעולם המערכה.

כשאני אומר להשתמש בסוסים למה אני מתכוון.

אני מתכוון להפסיק עם הקטע של:

שחקן: "אני קונה סוס מלחמה."

מנחה: "בסדר אתה עכשיו יכול לסחוב X."

שחקן: "אני קורא לו בובי!"

 

בזה בדרך כלל מסתיימת המעורבות של הסוס והוא נעלם ברקע. במקום להעלים אותו ברקע בואו נחזיר אותו למרכז ואני אתחיל עם כמה דוגמאות:

החבורה שלנו הלכה קנתה מספר סוסים וממש לא השקיעה בקניה. אפשר להגיד להם משהו בסגנון: "אחרי הליכה של חצי שעה הסוס שלך מתחיל להתנשם ולצלוע. כשאתה לוקח אותו לבדיקה אתה מגלה שהסוס כבר בן 26."

כרגע גם עצרת את החבורה שלך (אם זה מה שאתה רוצה לעשות) וגם נתת פעילות לסשן שלם.

דוגמה נוספת: הקבוצה ישנה והם השאירו את הסוסים שלהם קשורים בלי השגחה. בבוקר אתה אומר להם משהו כזה: "כשאתם מתקרבים לסוסים אתם מגלים שמישהו חתך את הגידים של הסוסים שלכם, הם יכולים לנוע אבל הם מאבדים דם במהירות והם צולעים קשות." כאן יכולה לבוא החלטה מאוד קשה, האם להציל את הסוסים או פשוט להרוג אותם ולהמשיך ברגל? אני יכול להמשיך עם דוגמאות עוד הרבה זמן אבל בואו נמשיך.

 

קניה של סוס

טוב לא צריך לצפות מהשחקנים שלך שידעו להבדיל בין סוס אחד לשני במציאות אבל במשחק הדמויות שלהם צריכות לדעת. אם יש לאחת מהדמויות איזה שהוא ידע בסוסים סביר שהדמות מתעניינת בקניה ובודקת את הסוס, במקרה זה תן להם ליהנות מהספק ולקנות משהו טוב. עם זה לא מעניין אותם הכיף שלך מתחיל.

תמכור להם סוס צולע, סוס זקן, סוס צעיר ופראי (שזורק את כל מי שעולה אליו) ועוד דברים כיד הדמיון. הכל תלוי בשחקנים שלך.

גם הכסף נכנס לכאן. בכל שיטה יש אומנם מחיר מוסכם, שזה דבר שאני לא אוהב במיוחד מהסיבה הפשוטה שכל דבר עולה אחרת, וככה גם סוסים.

תשחק את המסחר - אתה הסוחר, הם הקונים. קדימה שינסו לקנות אותו בזול, תזכור רק שלכל אורך ההיסטוריה סוחרי סוסים (גם כיום) הם מהנוכלים הגדולים ביותר שיש. סוחר סוסים בדרך כלל מסוגל למכור לך סוס עם שלוש רגלים ובסוף אתה תרגיש שאתה דפקת אותו.

 

בוא נגיד שיש לך חבורת שחקנים חכמים (לא קיים כזה דבר אבל בוא נגיד), הם עשו קניה מעולה ויש להם עכשיו חבורת סוסים בריאים וחזקים. אתה יכול להשתמש בסוסים למטרות הנלוזות שלך ולהכניס עניין נוסף למשחק. באמצע מרדף סוס נופל בבור קטן ושובר את הרגל. הרוכב לא שם לב, משהו מפחיד את הסוס, והוא גורר את הרוכב לכל הרוחות. סוסה נכנסה להריון ומתחילה להמליט, החבורה צריכה לעצור ולתת לסוסה לנוח ואז כל ההתקדמות איטית בגלל שצריך להתחשב בסייח. וכו', וכו', וכו'.

 

טוב עד עכשיו דיברנו על הדברים הפשוטים, שלדעתי כל מנחה צריך להכניס למשחק שלו.

עכשיו נעבור בהרחבה לדברים בשביל החולים באמת, שרוצים להיכנס לדברים הכי הקטנים.

 

סוגי סוסים

יש המון סוגים. סוסי עבודה (גדולים ומגושמים), סוסי מרוץ (מהירים אבל חלשים), סוסי משא (כבדים מאוד ובעלי כוח סחיבה), סוסי רכיבה (הפשוטים והטובים), סוסי אבירים (גדולים  בעלי כוח לסחיבת שריון גדול) וכו'. כל אחד צריך להתאים לעצמו את הסוס הנכון. מישהו, למשל, שיקנה סוס משא וירצה פתאום להגיע למקום כלשהו, ומהר, יהיה בבעיה כי יש לו סוס איטי. אתם כבר מבינים את הכוונה.

 

צבאות וסוסים או פרשים

קטע היסטורי, צבאות הפרשים היו גדולים ובלתי ניתנים לעצירה (כמעט). כולנו זוכרים סצנות מפורסמות מסרטים עם הסתערויות של חילות פרשים, צריך רק לזכור משהו פשוט מאוד: סוסים מתעייפים, ולכן בכל הסתערות הכוח יהיה יותר חלש. תוסיפו לזה את השריון שכל סוס סוחב ואנחנו מגיעים לעייפות רצינית ביותר. גם פה יש המון אופציות לשחק עם חלק מצבא הפרשים, למגן את הסוס לבדוק שהכל במקום ולדאוג שהסוס נח כמו שצריך. רוכב שיסתער עם הסוס שלו בלי הפסקה יגמור את הסוס, זאת אומרת שהסוס פשוט יצנח וימות מאפיסת כוחות. אותו דבר יכול לקרות, אגב, גם עם דוהרים יותר מידי עם סוס.

 

עכשיו אני חייב לציין משהו בקשר לסוסים וזה חשוב מאוד - סוס ירוץ עד שהוא ימות. בגלל שסוס הוא חיית עדר הוא ירוץ, וירוץ, וירוץ עד שהוא ייפול וימות. זה משהו שחשוב לזכור, עם דמות מריצה את הסוס שלה בלי לבדוק מה שלומו ובלי לעצור מדי פעם.

 

נחזור לפרשים. אפשר גם לשחק את זה מהחלק השני של העניין, אם השחקנים הם חלק מהצבא הרגלי שעומד מול אותו צבא פרשים. פה אני פשוט אתן את הדוגמא מהסרט לב אמיץ (שאני מתאר לעצמי שכמעט כולם ראו, ואם לא ראיתם לכו תראו).

 

זה, בערך, סוגר את הבסיס של איך להכניס את הסוסים לעולם ולעשות אותו יותר מציאותי.

אני אספק לכם מילון מונחים ופירושים שונים שיעזרו לעבוד עם הסוסים בעולם ואני מקווה שגם יסבירו כמה דברים בנוגע לכתבה.

 

 

מילון מונחים

 

מהירויות רכיבה

הליכה: אני באמת צריך להסביר?!

ג'וג: ריצה קלה מאוד שהיא בקושי יותר מהירה מהליכה.

טרוט: ריצה קצת יותר מהירה ויותר קצבית לא נוחה לישיבה, אבל נותנת לסוס אימון כושר טוב מאוד.

לופ: דהירה קלילה פחות מהיר מהטרוט אבל הרבה יותר קל לסוס והסוס יכול להיות במקצב הזה הרבה יותר זמן (גם יותר נוח לרוכב).

קאנטר: דהירה יותר מהירה, עדיין לא ריצה מטורפת אבל זאת דהירה מהירה שהסוס לא יכול להישאר בה הרבה זמן.

גלופ: דהירה הכי מהירה, מה שנקרא פתיחות. ריצה מאוד מהירה (בסביבות ה-50 עד 60 קמ"ש) אבל סוס שיישאר הרבה זמן בקצב הזה ייפול וימות.

 

סוגי סוסים

סוס רכיבה: הסוס הפשוט ביותר לא יכול לשאת הרבה. הוא מתאים לכל, כעיקרון, אבל הוא לא חזק במיוחד בכלום. דוגמאות: הקוואטר, הערבי, והסוס המקומי (המעורב).

סוס משא\עבודה: סוס הרבה יותר כבד וגדול יכול לשאת משאות כבדים ולמשוך עגלות רציניות, אבל הוא ממש לא מהיר ולא זריז. דוגמאות :הסוס הבלגי וסוס העבודה השוודי.

סוס מרוץ: סוס מהיר מאוד גבוה מאוד עם רגלים ארוכות. הוא נפצע בקלות (סוס עדין), טוב להעברת הודעות ולשליחויות מהירות. לא בריא להעמיס עליו הרבה.דוגמאות: הטורברייד וחלק מהערבים.

סוסי אבירים: סוסים גדולים בסגנון של סוסי המשא אבל יותר זריזים והרבה יותר יקרים בנויים לעמוד בהעמסת משא כבד מאוד (שריון וכו') דוגמא: האנובאר.

 

טיפוסי סוסים מיוחדים

סוס מועד: סוס שייפול מכל דבר. אם יש בור או אבן בדרך הוא יתקל בה ויפיל את הרוכב שלו.

סוס בועט: סוס שכל התקרבות לצידו האחורי תסתיים בבעיטה כואבת מאוד.

סוס נושך: בדרך כלל כמו הבועט רק מקדימה.

סוס צעיר\מטורף: סוס שפשוט יעשה בלגאן אדיר לכל מי שיעלה אליו וינסה להעיף אותו לכל הרוחות.

סוס עצלן: כשמו כן הוא. לגרום לסוס כזה לרוץ זאת מלאכה קשה מאוד. כמו כן בכל הזדמנות הוא יעצור לאכול קצת הרבה.

סוס שוויצר: כן, יש כזה דבר. כל פעם שיהיו באזור עוד סוסים הוא יקפץ ויעשה פוזות בשביל להראות שהוא הכי טוב הכי יפה והכי חזק.

 

סוס כחיית עדר

צריך לזכור שסוס זאת חייה נטרפת וחיית עדר (ומכאן מטומטמת) סוס יעשה כל מה שהסוס המוביל יעשה. לכן אם אחד רץ בדרך כלל כולם רצים אחריו וקשה מאוד לעצור סוס שמנסה לרוץ אחרי שאר הסוסים.

בגלל שהסוס הוא חייה נטרפת הוא גם פחדן. אש מפחידה אותו, טורפים שונים וכל רעש שלא במקום. אם, למשל, מישהו שמתגנב בלילה והסוס ישמע אותו הסוס ייבהל ויתחיל לעשות רעש ובלגאן.

עוד דבר שנובע מזה שהסוס הוא חיה נטרפת הוא שסוס כמעט ולא ישן. סוס ישן שינה עמוקה בין 5 ל-15 דקות בלילה ועוד כמה שעות שבהן הוא מנמנם, אבל די מודע לסביבה.

סוס, אגב, ישן בעמידה. כשהוא שוכב הוא רק נח והוא אף פעם לא ישן במצב כזה.

 

טיפול בסוסים

כן יש לנו את כל התחזוקה השוטפת.

אוכל: סוס אמור לקבל אוכל פעמיים ביום- בוקר וערב. ארוחה אמורה להיות חציר פלוס אוכל מרוכז-שעורה, אבל כשאנחנו נמצאים בטבע נותנים לסוס לאכול ירק (צמחים ודשא לסוגיו) ודגנים בתור תוספת. חשוב מאוד לתת מים לסוס כמו לכל בעל חיים אחר.

טיפולים רגילים: פרזולים אחת לחודשיים בערך. כן כמו שאתם צריכים נעלים הסוס צריך פרסות, זה עד כדי כך פשוט.

חיסונים: פה צריך לזכור שמדברים רק על עולם מודרני, כמובן שבעולם לא מפותח לא יהיו זריקות חיסון.

מחלות צפויות ואיך למנוע אותן: אחת המחלות הידועות ביותר היא קוליק (כאב בטן), אבל בגלל מערכת העיכול של הסוס זה משהו מסוכן. אחרי רכיבות חייבים לחכות עם אוכל או מים כי זה יכול לגרום לקוליק, מאמץ גדול אחרי אוכל גם יכול לגרום לזה. ואפילו סתם אכילה לא נכונה, למשל יותר מידי שעורה, גם יכולה לגרום לקוליק.

חשוב לציין שלא כל פעם שקורה אחד מהמקרים האלה יש קוליק ובדרך כלל הוא גם לא קטלני. אם מטפלים בסוס נכון זה יעבור.

הטיפול: ללכת עם הסוס ולהזמין וטרינר. ההליכה משחררת את מערכת העיכול ויכולה למנוע מוות.

מחלות נוספות הן בדרך כלל מוירוסים שונים כמו שפעת וכו'. בעיקרון זה כמו אצל בני אדם.

פציעות: פציעות של סוס הן דבר בעייתי מסיבה אחת פשוטה- קשה לחבוש סוס וגם קשה להגיד לו שישמור על המקום נקי. במקרה של חתך או פציעה דומה יש לנהוג על פי אותו עיקרון כמו אצל בני אדם רק שצריך להשגיח יותר.

במקרה של שבר זה כבר עניין אחר, כי אתה לא יכול להגיד לסוס "על תדרוך על הרגל חודש". לכן במקרה של שבר, ב-90% מהמקרים, מדובר בהמתת חסד. לסוס אין סיכוי לשרוד.

 

טוב, עד כאן הכתבה ואני מקווה שהיא תעזור לכם להכניס את הסוסים בצורה יותר פעילה למשחק, אני חושב שלהוסיף סוסים בצורה מציאותית לעולם עוזר להיכנס למצב יותר ריאליסטי ויותר דיפ רולפלי.

אני מקווה שהבנתם את רוב הכתבה, ואם מישהו לא הבין אפשר להשיג אותי בכל מקום כמעט, אבל בעיקר בגילדה. אני תמיד מוכן לענות על שאלות ולעזור בכל דבר.

 

טאז שד שכותב על סוסים J