Monster Manual - המהדורה השלישית

מאת: ערן בן-סער

 

מפלצות. מפלצות תמיד היו חשובות לשחקני מבוכים ודרקונים, אולי משום שסוג הפנטזיה שמהשחק מעודד היא פנטזיה אפית שבה קרבות עם יצורים מוזרים מהווים חלק בילתי נפרד מהאגדה של כל דמות. אולי גם זו הסיבה שספר המפלצות של מבוכים ודרקונים ראה פנים רבות במהלך השנים. זה התחיל עם ה-Fiend Folio, המשיך עם ה-Monster Manual של המהדורה הראשונה, אחריו למהדורה השניה של מוד"מ ראינו אוגדנים במקום ספרים והתרגלנו ל-Monsters Compendium על אלפי הרחבותיו (שתודו - היה נוח כל העניין עם מפלצות בקלסר). לבסוף גם למהדורה השניה הודפס Monster Manual ועכשיו זהו ספר המפלצות הרשמי של המהדורה השלישית.

 

בראש ובראשונה מדובר ביותר מסתם איסוף מחדש של כל המפלצות לספר אחד בפורמט שתואם את החוקים החדשים ואת המראה החדש, אם זה היה המצב הייתי ממליץ לוותר על הספר. רחוק מאד מכך, מדובר באמת בקפיצת מדרגה בהתייחסות לאיך צריך לתאר ולפרט כל מפלצת ויצור. ICE לא היו מתביישים בספר הזה, ומי שמכיר את הסטנדרטים שלהם יודע שזה אומר המון.

 

ההבדל העיקרי והבולט מכולם הוא שכעת למפלצות ישנה רשימה מלאה של נתונים, בדיוק כמו לדמות. לכל מפלצת יש דרוג לשש התכונות של השיטה (כוח, זריזות, כושר, תבונה, חוכמה וכריזמה), לכל מפלצת יש רשימת כשרונות שהיא יודעת מלימוד או כאינסטינקט, למשל הגנול יודע: הקשבה +3 וכן איתור +3, וכמובן רשימת יכולות הרואיות שהיא יודעת, הגנול שלנו מסוגל לבצע התקפת כוח.

 

תחשבו על ההבדל העצום, אם אתה רוצה לדעת מהי הכריזמה של המינוטאור, שהחליט לא לתקוף אלא לשכנע את החבורה שהוא דווקא בסדר ואין להם למה לתקוף אותו, אתה רק צריך להציץ! עכשיו אפשר להבין למה המדריך לשה"מ מכיל הוראות על כיצד לשחק מפלצות כדמויות - כי השיטה תומכת בזה בכל מאת האחוזים. זה מחסל, סוף סוף, את המצב האבסורדי שהיה קיים במהדורה השניה בה ניתן היה לתאר כל ישות בשני אופנים - כדמות או כמפלצת. במהדורה השלישית השיטה אחידה, כמו ששיטת משחק נכונה צריכה להיות.

 

הבדל נוסף בגישה הוא חלוקת המפלצות לסוגים שונים (רעיון שלדעתי עבר ישר מקלפי מג'יק למו"ד), סוגים כמו אל-מת, מפלצת, קונסטרקט, צמח וכו'. הדבר מקל בוודאי על שימוש בלחשים המכוונים לסוג מסוים של מפלצות.

 

הספר עצמו מציג את המפלצות על פי סדר האלף בית, וכל אחת מהן מתוארת על ידי רשימת סטטיסטיקות הגיונית מאד: גודל וסוג, קוביות פגיעה, יוזמה, מהירות, דרוג שריון, התקפות, נזק, פנים וטווח השגה, התקפות מיוחדות, איכויות מיוחדות, הצלות (גלגולי הצלה), תכונות, כשרונות ויכולות הרואיות. כמו כן המאפיינים המשניים קיימים והם: אקלים/אזור מחייה, ארגון, דרוג אתגר, אוצר, נטייה והתקדמות.

 

לאחר ה"מפרט הטכני" מגיע חלק התיאור של המפלצות, כולל פירוט על היכולות המיוחדות שלהן. בניגוד למהדורות קודמות יש כאן מעט פחות מידע על ההיסטוריה והאקולוגיה של המפלצות. למה? אולי כדאי להכניס יותר מפלצות בפחות עמודים - בספר הזה WOC חורגים מהסטנדרד הישן של מפלצת אחת לעמוד וצליחים לדחוס בד"כ שלושה מפלצות על כל שני עמודים. זה לא סוף העולם, מכמה סיבות, קודם כל לחלק מהמפלצות הישנות זה היה מיותר, מלבד זאת למרות שאורק הוא אורק המון פרטים משתנים ברגע העברת משבט אחד לאחר, סביר שכך גם אצל מפלצות אחרות, בכל מקרה מנחה טוב זה לא יעצור.

 

חלקים חשובים נוספים בספר הם שלושת הנספחים. הראשון הוא נספח בעלי החיים, השני הוא נספח החרקים והשלישי הוא נספח התבניות. שני הראשונים הם בעצם המשך ישיר של הספר, אך הם מאד נוחים בגרסא הזו כאשר אינם מעורבבים יחד עם יתר המפלצות "הרגילות". במהדורות קודמות שיגע אותי למצוא צרעה ענקית לצד דרקון, אני מעדיף את ההפרדה הקיימת כך.

 

הנספח השלישי הוא החשוב מכולם. התבניות הם המקום בו תמצאו את כל היצורים שיכולים להיות מבוססים על מגוון גדול של גזעים אחרים, ערפדים, אנשי זאב וחצאי דרקונים, למשל. הרעיון יהיה מבלבל לחלק מהקוראים בהתחלה, אבל הסיבה שערפד הוא תבנית ולא מפלצת היא משום שכאשר אתה מכין ערפד אתה צריך להחליט מה הוא היה לפני שהוא הפך לערפד, חצי דרקון נמצא שם משום שהוא יכול להיות חצי דרקון - חצי אדם או חצי דרקון - חצי אורק.

 

תבניות הם למעשה תוספות של נתונים, כוחות, יכולות ובונוסים שונים על יצורים קיימים. זה די מדליק, מי יכול להגיד יחד איתי חצי דרקון-חצי טיטאן-ליץ?

 

לאחר הנספחים ישנה טבלה המדרגת את כל היצורים לפי רמת האתגר שלהם, כלי טוב למנה מתחיל שמקשה להחליט עד כמה חבורת שדים תהווה אתגר לשחקניו, וכן תעזור לקבוע כמה החבורה תרוויח, בנק"נ, לאחר הניצחון המיוחל.

 

וכמובן יש מקום לציין שהאומנות בספר היא ממש טובה, חלק ניכר מהמפלצות קיבלו ציור חדש לגמרי, הייתי אומר אפילו מתאים יותר למילניום החדש, כל 224 דפי הספר הנם, כמובן, דפי כרומו צבעוניים ואיכותיים, ואפילו הייתי מוסיף ששווה לרכוש אותו גם אם אתה משחק משחק פנטזיה אחר לגמרי, כמות המידע שיש בו פשוט שווה את זה והשיטה החדשה של מו"ד פשוטה מאד להתאמה לכל משחק אחר.

 

ולסיכום, אני תוקף אתכם.