קו זמן / מייקל קרייטון

מאת: זיו קיטרו

 

רעיון מבריק, באמת אחד הטובים שקראתי ועוד מבן אדם שאבי הגדיר אותו בתור סופר "שכותב אותו סיפור בעטיפות שונות".

 

על מה לעזאזל אני מדבר? רבים היו רוצים שאני יענה על כך, למעשה גם אני לפעמים.

בכל מקרה אני מדבר על ספר חדש של מייקל קרייטון, כן הבחור של פארק היורה, זרע אנדרומדה ושמש עולה וכ"ו (ועוד הרבה אחרים רבים מהם הפכו לרבי מכר ולסרטים).

 

אז מה לעזאזל קורה הפעם? ובכן קרייטון היקר שאוהב לערבב כל חומר מדעי אפשרי פנה הפעם לתחום מרתק: תורת הקוואנטים. אחד המדעים המרתקים יותר שנלמדים כיום שבבסיסם הופכים את כל המתמטיקה / פיסיקה של ימינו למשהו שהוא לא כל כך מוחלט. תורת הקוואנטים היא אמנם נושא מרתק אבל מאחר ואני יכול למלא עשרות עמודים על הבסיס שלה בלבד ולא להגיע לעניין הכתבה אני אפסיק כעת.

 

את הסבר הקוואנטים, לא את הביקורת.

עכשיו שהבהרנו מה קורה כאן נחזור לענייננו.

אבדתי את חוט המחשבה, תמיד משתמשים בחוטי המשי המחורבנים האלה והם נקרעים ואובדים ואי אפשר לעשות כל מיני דברים, מי המציא בכלל את הדבר הזה "חוט מחשבה" כל כך פלצני... אוקי, נחזור לביקורת.

 

מדובר באמת בספר מבריק, הוא פונה גם לחובבי המדע הבדיוני וגם לחובבי הפנטזיה, איך?

הסיפור מספר על חברה שחוקרת את הקוואנטים ולא רק זאת אלא שהיא גם הצליחה לפרוץ את המדע וליצור מסע בין אפשרויות הקוואנטים. המסע הזה הוא בעצם מן מסע בזמן. האפשרות של מסע בזמן אינה אפשרית ביקום שלנו מבחינה של חוקי פיסיקה ומתמטיקה פשוטים אבל תיאוריית הקוואנטים מאפשרת מעין מסע בזמן.

 

מדוע לא בדיוק?

ובכן מדע הקוואנטים טוען שהיקום מורכב בעצם ממספר רב של יקומים, כל אחד מהם הוא אפשרות, כל אפשרות יוצרת פיצול, כל פיצול יוצר יקום חדש לחלוטין בו בחירה מסוימת יצרה מסלול שלם של אפשרויות חדשות. בעזרת שדה האפשרויות הזה לוקח אותנו קרייטון למסע מרתק לתקופת המאה ה-14. תקופה של אלימות נוראית, מלחמות על כל שטח פנוי. תקופה של עינויים וקרבות כבוד שמסתיימות בדרך כלל מוות. אך זו גם תקופה של התפתחויות חדשות, של יצירת התחלת הכלכלה, תקופה של מרדף אחרי ידע.

 

הגיבורים הם חבורת ארכיאולוגים שמקבלים מימון מאותה חברה ששמה "אי.טי.סי", החברה מממנת מספר אתרים ארכאולוגיים אך איש לא יודע מדוע חברת היי-טק כל כך מתעניינת ב... ארכאולוגיה?

 

לאחר מספר מקרים מוזרים וחדשות שמתחילות להסתובב יוצא הפרופסור האחראי על פרוייקט שיקום האתר אל בנייני החברה בכדי לקבל תשובות. שם הוא אכן מקבל את התשובות שלו...ונעלם. הסטודנטים העובדים איתו מתבקשים לצאת גם כן לבנייני החברה לפי בקשת המנכ"ל ומגלים את הסוד שאף אחד לא יודע.

 

בעוד שאר העולם חושב ש"אי.טי.סי" היא חברה לחקר הקוואנטים עבור ציוד רפואי (כמו אמ.אר.אי לדוגמה) מגלים הסטודנטים את האמת: מסע לכל מרחב אפשרי, כל אפשרות, קומפלקס של יקומים. אף אחד לא יודע מה מטרת החברה באמת. המנכ"ל משכנע את כולם שמדובר בפרוייקט שמטרתו עזרה להיסטוריונים במחקרם. האמת הרבה יותר מסוכנת מכך.

 

נזרקים לתוך מרחב קוואנטים  יוצאים הסטודנטים לעזרת הפרופסור שלהם, לא מודעים לכל הסכנות והקנוניות המתבשלות סביבם. הם מגיעים לתקופה מסוכנת מאוד, לקרב שעומד להתפתח וחייהם בסכנה נוראית.

 

מייקל קרייטון יוצר פה עולם מרתק וקסום. כמו כל ספר אחר הפרטים נכתבו אחרי מחקר מקיף ולכן לא רק שהפרטים על הקוואנטים אמיתיים אלא גם הפרטים על העולם הפיאודלי של ימי הביניים, אבירים וגברות, טירות וקרבות חצר, קנוניות ועוד.

 

אני חייב לציין שלמרות שלא הפסקתי לקרוא עד שסיימתי אותו יש בספר מספר מקומות בהם הקורא, במידה והוא מכיר את קרייטון, יאמר "עוד פעם?" כל מיני "טוויסטים" משונים שמאריכים את העלילה וגורמים לפלשבקים עצבניים מספריו האחרים. בהחלט היו רגעים שאמרתי לעצמי שאני זורק את הספר ורק העובדה שקראתי כל כך הרבה עד כה מנעה ממני לשרוף אותו. זו הבעיה שלי לפחות. אם אתם אוהבים מאוד את הסגנון הזה לא תהייה לכם בעיה.

 

הספר בהחלט פונה לקהל החובבים של משחקי הפנטזיה ויכול להוסיף נופח נוסף לעולם.

כל מי שחובב מד"ב או פנטזיה ימצא את הספר מרתק לקריאה ומלא השראה.

 

מומלץ  J